Bu yazıda sizlere hızla büyüyen Linux dünyası için küçük bir katkı yapmak istedim. Linux kullanıcılarının mutlaka denemesi gereken programları derledim.
Blog okurlarının büyük çoğunluğu da bu kitleden oluştuğu için biraz developer’lara yönelik bir liste olacak. Programların çoğunu halen Debian tabanlı bir işletim sisteminde kullanıyorum. Sıralamanın herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Haydi, başlayalım.
1) Visual Studio Code
Microsoft’un açık kaynak dünyasına kazandırdığı en büyük programlardan bir tanesi. Visual Studio ile uzaktan yakından alakası olmasa da, sahip olduğu eklenti ve temaları bir çok programcıyı kendisine çekiyor.
Websitesi: code.visualstudio.com
2) JetBrains IDE’leri
JetBrains’i, Adobe’un yazılımcı hali olarak tanımlayabiliriz. Dünya’nın sık kullandığı IDE’leri üreten bu firma, popüler çoğu dil için IDE tasarlamış. Mesela Java için Intellij IDEA, Python için PyCharm, Go için GoLand gibi bir çok IDE’ler üretti. Programları ücretli lisans gerektirse de bazı programları ücretsiz olarak edinebilmenize izin veriyor.
Websitesi: www.jetbrains.com
3) Sublime Text
Kendisi developer dostu, default olması gereken bir notepad programıdır. Büyük boyutlu dosyaları açmak onun için dert değil. Bir notepad’de olması gereken her şeyden fazlasına sahip. Ve tabiki kendisine has syntax highlight renkleri bulunuyor.
Websitesi: www.sublimetext.com
4) Mozilla Firefox
Bir çok dağıtımda kendinden yüklü gelse de olmazsa olmaz listesinde bulunması gereken bir tarayıcı. Diğer internet tarayıcılarına kıyasla gizliliğe önem verir, hızlı ve güvenli olarak gezinmenizi sağlar.
Websitesi: www.mozilla.org/firefox
5) Google Chrome
Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı. Firefox’a alternatif olarak kullanılabilir.
Websitesi: www.google.com/chrome/
6) Mozilla Thunderbird
Mozilla’nın, Firefox’tan sonra ürettiği en başarılı programlardan biri olan Thunderbird, gelişmiş bir posta client’i sunuyor.
Websitesi: www.thunderbird.net
7) Insomnia
Restful ve sıradan API’leri test etmek için tasarlanmış açık kaynak bir HTTP client’i. Basit arayüzlü ve kolay bir kullanım sağlıyor.
Websitesi: insomnia.rest
8) Postman
Bir başka HTTP client’i daha. Özellikleri ve arayüzü oldukça gelişmiş fakat bu programın dağıtımı lisanslı olduğundan ücretsiz sürümününde daha kısıtlı özellikler bulunmaktadır.
Websitesi: www.getpostman.com
9) AdvancedRestClient
Insomnia ve Postman’a alternatif olabilecek, grafik arayüze sahip bir HTTP istemcisi daha.
Websitesi: install.advancedrestclient.com
10) Github Desktop
Github’ın yayınladığı, her ne kadar resmi olarak Linux desteği olmasa da Linux dağıtımlarında çalışabilmesi için fork edilmiş Git programı.
Websitesi: github.com/shiftkey/desktop
11) Gitkraken
Git için bir GUI tabanlı program. Atlassian Sourcetree programının Linux’taki alternatifi.
Websitesi: www.gitkraken.com
12) Meld
Görsel metin karşılaştırma / fark bulma programı. İki farklı dosyadaki farklılıkları görsel olarak sunuyor.
Websitesi: meldmerge.org
13) FileZilla
Evet, pek çok kişinin bildiği bir FTP client’i. Bunu da listeye koymazsak olmaz.
Websitesi: filezilla-project.org
14) Dropbox
Dosyalarınızı “bulut” ile senkronize etmenize yarayan ücretsiz bir servis. Listedeki diğer programlar gibi kendisinin de Linux için bir client’i bulunuyor.
Websitesi: www.dropbox.com
15) qBittorrent
Torrent’lar yasadışı indirme yolu olarak biliniyor olsa da bazı çevreler bunu özgür dosya transferi olarak tanımlanmaktadır. qBittorrent, olması gerektiği gibi çalışan, oldukça kullanışlı bir torrent client’i.
Websitesi: www.qbittorrent.org
16) LibreOffice
Linux’un sahip olduğu en önemli projelerden birisi. İçerisinde Microsof Office’in alternatiflerini eksiksiz olarak sunuyor.
Websitesi: www.libreoffice.org
17) FreeOffice
LibreOffice’in yerine de kullanabileceğiniz başka bir alternatif. Tek kötü yanı açık kaynak olmaması.
Websitesi: www.freeoffice.com
18) KeePassXC
Şifrelerinizi saklamak için kullanabileceğiniz, verileri veritabanına AES ile encrypt ederek saklayan, açık kaynak bir şifre yönetim aracı.
Websitesi: keepassxc.org
19) Simplenote
Simplenote, bulut tabanlı basit bir not programıdır. Notlarınız güncellendiği andan itibaren Simplenote hesabınız ile senkronize olur. Bu sayede notlarınıza her yerden ulaşabilirsiniz. Programı Wordpress’in sahibi olan Automattic firması geliştiriyor.
Websitesi: simplenote.com
20) Standard Notes
Kullanımı kolay arayüzlü, diğer cihazlarınızla senkronize olabilen end-to-end şifreleme özellikli, eklenti desteği bulunan açık kaynak bir not uygulaması.
Websitesi: standardnotes.org
21) massCode
Kod snippet’larınızı veya notlarınızı gruplara ayırarak saklamanızı sağlayan açık kaynak ve ücretsiz bir program.
Websitesi: masscode.io
22) Slack
Programcıların Skype’ı olan Slack, özelleştirilebilir sohbet komutları ve emojileri, üçüncü parti entegrasyonlar gibi pek çok özelliği sunuyor.
Websitesi: www.slack.com
23) Skype
Microsoft’un Linux’a kazandırdığı başka bir olmazsa olmaz program. Grup sohbetlerinin vazgeçilmez programı.
Websitesi: www.skype.com
24) DBeaver
Universal bir veritabanı yönetim programı. MySQL, Postgres, SQLite, Oracle, DB2, SQL Server ve Firebird veritabanlarını destekliyor.
Websitesi: dbeaver.io
25) Beekeeper Studio
Başka bir universal veritabanı yönetim programı. MySQL, Postgres, SQLite ve SQL Server veritabanlarını destekliyor.
Websitesi: www.beekeeperstudio.io
26) Snowflake
Açık kaynak SSH client ve dosya yönetim programı. Uzak sunucularınızı kaydedip tek tıkla bağlanmanızı sağlar. İçerisinde dahili sunucu analiz ve servis yöneticisi de mevcut.
Websitesi: github.com/subhra74/snowflake
27) Remmina
Açık kaynak bir uzak erişim programı. RDP, SPICE, VNC ve SSH protokollerini desteklemekte. Hepsini hızlı bağlantılara kaydedip daha sonra tek tıkla bağlanabiliyorsunuz.
Websitesi: remmina.org
28) Termius
Lisanslı ve ücretsiz seçenklerine sahip olan Termius, SSH oturumlarını yönetebileceğiniz bir freemium program.
Websitesi: termius.com
29) VirtualBox
Açık kaynak bir sanallaştırma yazılımı. Bununla VDI, VMDK ve VHD gibi sanal bilgisayar imajlarını çalıştırabilirsiniz veya yeni bir tane oluşturabilirsiniz.
Websitesi: www.virtualbox.org
30) Etcher
İşletim sistemi imajlarını SD kartlara ve USB belleklere yazmak için kullanabileceğiniz, açık kaynak bir disk yazma programı.
Websitesi: etcher.io
31) GParted
Bilgisayarınıza bağlı diskleri bölüntüleyebilmenizi, kopyalamanızı, yeniden boyutlandırmanızı ve taşıma işlemlerinizi veri kaybı olmadan yapmanızı sağlayan ücretsiz bir program.
Websitesi: gparted.org
32) VLC Media Player
Açamadığı medya formatı yok dersek abartılı olmaz. Özelliklerini saysam yeni bir makale ortaya çıkar :) Genelde video oynatmak için tercih edilse de; videolardı mp3 formatına dönüştürebilme, canlı yayın yapabilme, birçok canlı yayın formatını oynatabilme, altyazı kaymalarını düzeltme, Lua diliyle kendi plugininizi yapmanıza izin verme özelliklerine de sahiptir.
Websitesi: www.videolan.org
33) Inkscape
Ücretsiz, açık kaynak ve bir o kadar da gelişmiş vektörel çizim programı.
Websitesi: inkscape.org
34) GIMP
Photoshop kadar gelişmiş olmasa da grafik işleriniz için Linux’da bulabileceğiniz en iyi grafik düzenleme programı.
Websitesi: www.gimp.org
35) OBS Studio
OBS Studio, ekran kaydı ve canlı yayın yapımı için en beğendim açık kaynak programdır. Profesyonel amaçlar için uygundur.
Websitesi: obsproject.com
36) Kazam
Kazam, kolayca ekran kaydı yapmanızı sağlayan bir programdır.
Websitesi: github.com/hzbd/kazam
37) Flameshot
Flameshot, printscr tuşu ile ekran görüntüsü alırken ki basitliği kenara bırakarak, ekran görüntüsü almanın en gelişmiş halini sunuyor. Ekran üzerinde, ekran görüntüsünü editleyip imgur’a yükleyebilme yapabildiklerinden sadece bir kaçı.
Websitesi: github.com/lupoDharkael/flameshot
38) Kdenlive
Kdenlive ücretsiz ve açık kaynak olarak dağıtılan en gelişmiş video düzenleme programıdır. İçerisinde düzenleme için gerekli ve gelişmiş (chroma key gibi) tüm araçlar mevcuttur.
Websitesi: kdenlive.org
39) OpenShot
OpenShot ücretsiz Kdenlive’a alternatif olabilecek bir programdır. Video düzenleme ve yayınlama için standart özelliklere sahiptir.
Websitesi: www.openshot.org
40) Lollypop
Gnome’un sunduğu en popüler programlardan birisi; Lollypop. Kendisi son derece gelişmiş bir müzik oynatıcısıdır.
Websitesi: wiki.gnome.org/Apps/Lollypop
41) Calibre
Gelişmiş bir e-kitap okuyucusu, düzenleyici ve dönüştürücü programdır. Her türlü e-kitap dosya formatlarını destekler.
Websitesi: calibre-ebook.com
Eksik bir şey?
Bu listeyi kendimce faydalı bulduğum programlarla doldurdum. Varsa önerdiğiniz, yorumlarda bekleriz.. Liste arada sırada güncellenmektedir.
Son olarak, Github’da Linux’da kullanabileceğiniz tüm programları listeleyen hoş bir kaynak bulunuyor: github.com/luong-komorebi/Awesome-Linux-Software